به گزارش همشهریآنلاین به نقل از فارس، «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالملل انرژی اتمی در مصاحبه با شبکه «انبیسی نیوز» بار دیگر ابراز امیدواری کرد بتواند به زودی با وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران دیدار کند.
گروسی در این مصاحبه که هنگام حضور او در واشنگتن انجام شده، گفت: من هرگز با وزیر خارجه جدید (ایران) صحبت نکردهام. امیدوارم بتوانم به زودی فرصتی برای ملاقات با او داشته باشم زیرا این بسیار مهم است. بنابراین وقتی مشکلی پیش میآید، وقتی سوءتفاهمی وجود دارد، وقتی اختلافنظر وجود دارد، میتوانیم درباره آن صحبت کنیم. من قبلاً این (امکان) را داشتم.
گروسی: بازرسی آژانس در ایران بسیار قوی است
گروسی: ایران همچنان از دسترسی بازرسان به تاسیسات هستهای جلوگیری میکند
تازهترین گفتههای رافائل گروسی درباره توافق هستهای
وی همچنین مدعی شد برنامه نظارت آژانس اتمی در ایران بعد از آن که تهران درخواست تعمیر دوربینها در یکی از تاسیسات کلیدی را رد کرد، دیگر کامل نیست و این احتمال را ایجاد میکند که جهان هرگز قادر به بازسازی تصویری از آنچه ایرانیها انجام دادهاند، نباشد.
به گزارش این شبکه، مدیرکل آژانس در همین خصوص ادعا کرد ایران به آژانس بینالمللی انرژی اتمی اجازه داده تا به اکثر دوربینهای خود برای سرویس آنها و تعویض باتری و کارت حافظه دسترسی داشته باشد، با یک استثناء مهم.
طبق این گزارش، اشاره او به تاسیساتی در حومه تهران است که قطعات سانتریفیوژ میسازد و در ماه ژوئن ایران گفت که در اقدامی خرابکارانه که اسرائیل را عامل آن میداند، آسیب دید. گروسی گفت ایران ادامه تحقیقات خود در خصوص این حمله را دلیلعدم اجازه دسترسی به آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام کرده است.
وی در ادامه ادعاهایش، اظهار داشت: این کاری که ما در آنجا انجام میدهیم (بازرسیها در ایران) را فلج نکرده است، اما آسیبهایی وارد شده است، زیرا ما قادر به بازسازی تصویر نیستیم. اگر و زمانی که برجام دوباره ازسرگرفته شود، میدانم که برای بازگشت طرفهای برجام به یک توافق، آنها باید بدانند که پای خود را در کجا قرار میدهند.
گروسی در ادامه، تایید کرد که هیچ دلالتی مبنی بر این که ایران در حال حاضر به دنبال بمب اتمی باشد وجود ندارد، با این حال ادعا کرد: پرونده کره شمالی باید به ما یادآوری کند که اگر تلاشهای دیپلماتیک به اشتباه رود، چه اتفاقی میافتد. این یک مثال واضح است، یک نشانه است، یک چراغ راهنما است. اگر دیپلماسی شکست بخورد، ممکن است با موقعیتی روبرو شوید که اثرات سیاسی زیادی در خاورمیانه و فراتر از آن خواهد داشت.
خوشبینی گروسی درباره از سرگیری دیپلماسی با کره شمالی
وی در پایان در اشاره به برنامه اتمی کره شمالی، ابراز خوشبینی کرد که دیپلماسی با پیونگیانگ سرانجام میتواند دوباره آغاز شود. گروسی گفت او و بلینکن که در سفر مدیرکل آژانس به واشنگتن با هم ملاقات کردند، در خصوص احتمال تلاش برای مشارکت مجدد صحبت کردهاند. مدیرکل آژانس افزود: بنابراین این امکان وجود دارد که با بازرسان خود به آنجا بازگردیم.
وی با این حال گفت با توجه به این مسئله که کره شمالی سلاح اتمی دارد، در حال حاضر نمیتوان فهمید که آیا هدف خلع سلاح اتمی جزئی یا کامل است و افزود با توجه به گسترش سایتها در سراسر برنامه اتمی گسترده کره شمالی، ایجاد رژیم بازرسی در آنجا به مراتب سختتر از ایران خواهد بود.
مدیرکل آژانس پیشتر هم در گفتوگو با «مرکز استیمسون»، تصریح کرد شواهدی از غنیسازی مخفیانه اورانیوم توسط ایران وجود ندارد.
رافائل گروسی در این مصاحبه، مذاکرات آژانس اتمی با ایران را «بسیار چالشانگیز» توصیف کرد، اما تأکید کرد که این گفتوگوها تنها راه برای از میان برداشتن اختلافات است.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز پنجشنبه هم در مصاحبه با روزنامه واشنگتنپست ضمن اعلام این که به زودی برای دیدار با مقامهای جمهوری اسلامی، به ایران سفر میکند گفت که چند هفته آینده در تعیین این که آیا مذاکرات «وین» برای احیای برجام از سرگرفته میشود، «سرنوشتساز» است.
ایران و آژانس اتمی اسفندماه سال گذشته به توافقی برای ارائه دسترسیهای داوطلبانه از سوی ایران به دو مکان مشخص شده و تسهیل فعالیتهای راستی آزمایی آژانس دست یافتند. این توافق، یک بار قبل از منقضی شدن به مدت یک ماه و تا تاریخ سوم تیرماه تمدید شد اما ایران بعد از آن تاریخ، توافق مذکور را تمدید نکرد.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی میگوید پروتکل الحاقی به این نهاد بینالمللی اجازه دسترسی گستردهتر به اطلاعات و اماکن موجود در ایران را میدهد. سال گذشته مجلس شورای اسلامی ایران قانونی را به تصویب رساند که دولت را ملزم میکند در صورتعدم رفع تحریمها علیه ایران بازرسیهای آژانس اتمی در ایران را معلق کند.
اظهارات رافائل گروسی در حالی مطرح شده که دولت «جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا مدعی است قصد دارد از طریق مذاکرات جاری در شهر وین، پایتخت اتریش زمینههای لازم برای بازگشت کشورش به توافق هستهای برجام را فراهم کند.
تاکنون شش دور مذاکره در شهر وین میان آمریکا و سایر طرفهای برجام غیر از ایران برای تسهیل بازگشت آمریکا به برجام انجام شده است. طرفها میگویند پیشرفتهای ملموسی در این مذاکرات حاصل شده اما پارهای اختلافات کماکان باقی است.
جمهوری اسلامی ایران تأکید کرده با توجه به اینکه آمریکا طرفی بوده که توافق را نقض کرده این واشنگتن است که باید با رفع تحریمها به توافق بازگردد و لازم است اجرای تعهدات آمریکا مورد راستیآزمایی قرار گیرد. تهران البته تأکید کرده اصرار یا عجلهای برای بازگشت آمریکا به توافق ندارد.
نظر شما